Een zonneboiler of warmtepompboiler? Wat te kiezen…?

26/09/2015

De werking van zonneboilers en warmtepompboilers kort uitgelegd


Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler maken gebruik van gratis energie (de zon of omgevingswarmte) om uw sanitair water mee voor te verwarmen.

Bij een zonneboiler wordt zonnewarmte opgevangen door zonnecollectoren op het dak. De zonnestralen verwarmen de vloeistof in de leidingen en die warmte wordt naar uw boilerinstallatie geleid.

Een warmtepompboiler zal warmte onttrekken aan de omgevingslucht en daarmee het water in het boilervat opwarmen. Het is dus zeker niet onverstandig om de warmtepompboiler in een warme ruimte te plaatsen waar bijvoorbeeld ook uw frigo, diepvries, wasmachine en droogkast staan.

De werking is anders, maar dat geldt ook voor het rendement en de plaatsing. Of u nu best een zonneboiler of warmtepompboiler kiest, hangt daarom vooral af van uw woning en verwarmingsbehoefte.

Zonneboiler

Plaatsing zonnecollectoren op het dak + leidingsystemen van het dak naar de boilerinstallatie

Aandachtspunten Om maximaal zonnewarmte op te vangen, is de oriëntatie van het dak essentieel. Een zuidgericht dak is hiervoor optimaal. De panelen dienen bovendien in een hellingshoek van 20 tot 60° geplaatst te kunnen worden.

Rendement De warmwaterbehoefte in uw woning hangt af van de inrichting van uw badkamer(s) en of u een douche of een bad heeft. Gemiddeld kan tot 60% van de warmwaterproductie verzorgd worden door de zonneboilerinstallatie.

Subsidies Voor de plaatsing van een zonneboiler kan u meestal wel beroep doen op energiepremies en subsidies. Vergeet u dus zeker niet te informeren!

Warmtepompboiler

Plaatsing Een warmtepompboiler kan volledig binnenshuis worden geplaatst en het toestel is relatief compact. Er zijn dus geen kap- en breekwerken nodig. Een warmtepompboiler is ook snel een eenvoudig te plaatsen.

Aandachtspunten U plaatst de warmtepompboiler best in een warme ruimte. Dat kan bijvoorbeeld uw berging zijn als daar uw koelkast, droogkast, wasmachine,… staan.

Rendement Een warmtepompboiler gebruikt nog steeds elektrische weerstand die in werking treedt bij nood aan een grote hoeveelheid warm water. In vergelijking met een zonneboiler zal een warmtepompboiler dus meer elektriciteit verbruiken, maar wel nog steeds aanzienlijk minder dan uw huidige elektrische boiler. De aankoopprijs van een warmtepompboiler ligt doorgaans iets lager dan die van een zonneboiler.

Subsidies Voor de plaatsing van warmtepompboilers worden doorgaans geen subsidies toegekend door de overheid. Toch raden we zeker aan om alsnog even te informeren bij uw elektriciteitsleverancier en uw lokaal gemeentebestuur.

Conclusie?

Of u best een zonneboiler of warmtepompboiler laat installeren, hangt vooral af van de oriëntatie van uw dak en of het een nieuwe of een bestaande woning betreft. Beide types hebben hun voor- en nadelen en daardoor is het ongetwijfeld nog steeds moeilijk kiezen.

Wil u helemaal zeker zijn dat u de juiste keuze maakt en dat uw nieuwe installatie maximaal zal renderen? Dan kan u ook een vergelijkende studie laten maken door onze energie adviseurs. Zij berekenen dan de totale return-on-investment voor beide systemen en dat realistisch gesimuleerd op maat van uw huis.

U wil een zonneboiler of warmtepompboiler laten installeren?

Bij Augustus bvba hebben we de expertise en de ervaring in huis om uw zonneboiler of warmtepompboiler vakkundig te installeren en te onderhouden. Even contact opnemen volstaat om daarvoor een vrijblijvend prijsvoorstel te ontvangen.